Hond blijft blaffen

Een blaffende hond kan zorgen voor veel ergernissen. Niet alleen voor jezelf is het vervelend, maar ook voor de buren. Een hond blaft om verschillende redenen. Hij kan blaffen, omdat hij zijn territorium wilt verdedigen of uit angst. Als hij om deze twee redenen blaft, dan komt het door zijn instinct. Blaffen om aandacht, uit verveling of als begroeting is aangeleerd gedrag dat ook afgeleerd kan worden. Een hond blaft altijd met een reden. Wanneer jouw hond overmatig blaft om de verkeerde redenen, dan is de eerste stap om uit te zoeken, waarom hij zo blaft.

Afleren van blaffen
De beste methode, maar ook de moeilijkste, is het negeren van het geblaf. Schreeuwen tegen je hond, omdat hij blaft, is nooit een goede manier om het af te leren. De hond blaft, jij schreeuwt. Het geluid wat jij produceert, is alleen maar een stimulans. Je kunt beter een korte, rustige commando geven. Als de hond hierop reageert door stil te zijn, kun je hem belonen. Als de hond blaft, omdat hij niet alleen wilt zijn, blaft hij uit verlatingsangst. Het alleen zijn, geeft de hond stress. Door de hond te trainen om alleen te zijn, neemt het blaffen af.

Trainen
Je kunt de hond met verlatingsangst trainen, door elke keer vijf minuten het huis te verlaten. Hij zal blaffen en flink tekeer gaan. De hond moet leren dat je ook weer terugkomt. Dat vertrouwen, heeft hij nog niet. Pas als de hond stil is, kom je terug. Begroet de hond niet overdreven. Het moet niet een ding op zich gaan worden. Je wilt hem leren dat weggaan iets normaals is. Ook wanneer je weggaat, niet teveel aandacht geven. Het alleen zijn kun je opbouwen, door steeds langer weg te blijven. Uiteindelijk begrijpt de hond dat je terugkomt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *